Podden

Dokumenterade mirakler är inte bara en bok utan även en podcast och ett radioprogram, producerat av Radio Hope. Programmet innehåller djuplodande samtal, lättsam humor och spännande intervjuer med människor som har blivit friska efter bön.

Podden går att streama eller ladda ned från iTunes, Spotify och de allra flesta podcast-appar. Lyssna här!

Du kan även lyssna på YouTube!

Avsnitten släpps en gång i veckan och inkluderar följande:

1. Kan mirakler dokumenteras?

Det första avsnittet av Dokumenterade mirakler är här! Göran Reierstam och Micael Grenholm samtalar om Micaels bok med samma namn, varför han beslöt sig för att skriva om mirakler och vetenskap och huruvida det ens är möjligt att dokumentera mirakulösa bönesvar. Ladda ner avsnittet.

2. Är mirakler möjliga?

Göran och Micael pratar om varför så många i västvärlden tror att mirakler är omöjliga, orsaken till att man började prata om dem som “brott mot naturlagar” och vad som ledde vetenskapsmän på 1800-talet att förneka näbbdjurs existens! Ladda ner avsnittet.

3. Bönestudiers historia 

Göran och Micael samtalar om hur man har försökt uppmäta effekten av bön genom historien, varför Richard Dawkins har fel när han hävdar att bön har ”motbevisats” och hur ateister har tagit över kristna argument mot att mixa bön och vetenskap. Ladda ner avsnittet.

4. Vetenskapligt oförklarliga tillfriskanden efter bön

I detta avsnitt delar Micael med sig av sju konkreta exempel på tillfrisknanden efter bön som läkare inte kan förklara. Dessutom berättar han om en studie som pekar på att det finns tusentals fler! Ladda ner avsnittet.

5. Pär-Ola blev frisk från ALS

Göran och Micael gästas av Pär-Ola Malm som berättar hur han 1985 diagnostiserades med ALS, en obotlig och dödlig sjukdom. Efter bön mådde han bra igen, och läkarna kan än idag inte förklara vad som hände! Ladda ner avsnittet.

6. Maria kan höra igen

I detta avsnitt intervjuas Maria Johansson som höll på att bli helt döv på grund av att hörselcellerna i snäckan dog. Efter en gudstjänst kunde hon höra klart igen, till öronläkarens stora förvåning! Ladda ner avsnittet.

7. Sivert ersatte andningsmasken med skidor

Sivert Edorsson led av allvarliga andningssvårigheter, men efter ett bönemöte kunde han andas friskt och klart igen och började skotta och åka skidor. Hans läkare skrev i journalen att han har ”bett till gud och fått hjälp av Jesus”. Göran och Micael intervjuar honom i detta spännande avsnitt! Ladda ner avsnittet.

8. Jens blev frisk från hjärnskadan

Fotbollsproffset Jens Sjöström var tvungen att lägga fotbollsskorna på hyllan efter att ha fått en permanent hjärnskada av en tackling. Men en vacker dag blev han helt frisk i samma ögonblick som en vän bad för honom flera kilometer därifrån. Hör hans fantastiska berättelse i detta avsnitt! Ladda ner avsnittet.

9. Otillräckliga bortförklaringar

Vi har nu fått höra om massa exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön (VOTEB). Är detta mirakler? Göran och Micael diskuterar alternativa förklaringar som skeptiker använder sig av, såsom placebo och spontanremission. Och hur ska man tänka kring mirakelberättelser i olika religioner? Ladda ner avsnittet.

10. Det största miraklet

I det avslutande avsnittet samtalar Göran och Micael om hur vi vet vilken religion som har rätt, hur vi kan uppleva mirakler i våra egna liv och vad som är det allra största miraklet. Ladda ner avsnittet.

Trevlig lyssning!

Göran Reierstam och Micael Grenholm i studion.