Pär-Ola blev frisk från ALS efter bön

Posted on

Midsommaren 1985 märkte Pär-Ola Malm, som då hette Karlsson, att hans träskor hela tiden gled av fötterna. Det visade sig att han hade förlorat förmågan att lyfta sina stortår. Han hade också ont i benen och ryggen. 

Norrtälje sjukhus remitterade honom vidare till Danderyds sjukhus, därefter kom han till Karolinska sjukhuset. Han vårdades där av neurologen Lars Olof Ronnevi som gav honom diagnosen amyotrofisk lateralskleros, ALS. 

Det är en obotlig och dödlig sjukdom som gör att musklernas nervceller förtvinar. Majoriteten som får diagnosen dör inom fem år.

Pär-Ola försvagades alltmer, i september behövde han rullstol för att ta sig fram och kunde inte lyfta armarna ovanför huvudet. Han hade blivit kristen två år tidigare i en pingstförsamling och bad två vänner att be för honom. De smorde honom med olja och lade händerna på honom i hans sjuksäng. 

Följande natt, den 31 oktober 1985, somnade Pär-Ola med Bibeln i famn. Plötsligt vaknade han av en inre röst som sa: ”Pär-Ola, jag har sett din vilja och jag har sett dina tårar. Det kors som du bär på är inte ditt. Vänd om nu, du är inte färdig ännu. Jag tar korset i ditt ställe.” Han såg som i en dröm framför sig Jesu ryggavla, där han bar på ett kors och gick iväg.

Pär-Ola kände sedan en varm ström som gick genom kroppen. Fötterna hade varit extremt kalla på grund av sjukdomen, 25 grader, något Pär-Ola regelbundet kontrollerade med en termometer. Nu såg han att temperaturen gick upp mot 37 grader. 

På morgonen slängde han ner en enkrona på golvet, och lyckades ta upp den. Han kunde även gå, om än vingligt. Muskelstyrkan i benen ökade progressivt de kommande veckorna.

När Pär-Ola träffade dr Ronnevi igen blev läkaren alldeles häpen. Han begärde nya prover och avslutade medicineringen. Ronnevi skrev ett intyg den 3 april 1986. Där konstaterar han:

“För oss okända skäl och helt i strid med den nämnda sjukdomens nästan undantagslösa prognos, har vi härefter emellertid sett en successiv och nu praktiskt taget total symptomregress. Fallet är antaget mycket märkligt. Beträffande patientens sjukskrivning mår han nu så bra så att han återgår i arbete först på halvtid fram t o m 86 04 27, därefter heltid enligt intyg skrivet vid återbesöket i dag.”

Läs mer om Pär-Olas tillfrisknande i boken Dokumenterade mirakler!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *