Varför vill folk nominera mig till “Årets förvillare”?

Posted on

Häromdagen upptäckte jag något väldigt trevligt! En skolungdom på hästforumet Bukefalos undrar vad som finns skrivet om argument för och mot Guds existens, och en annan hästälskare rekommenderar Dokumenterade mirakler!

Skärmavbild 2020-05-04 kl. 14.31.44

Längre ned i diskussionen kan man dock se hur en användare tycker att mitt verk är “nonsens i sitt esse”, eftersom “många” har velat nominera mig till “årets förvillare”.

Skärmavbild 2020-05-04 kl. 14.30.01

Detta väckte naturligtvis en omättlig nyfikenhet hos mig. Vilka är dessa “många”? Varför ville de nominera mig till Årets förvillare? Och varför lyckades de inte? Jag har då inte blivit inbjuden till den gala eller vad Vetenskap och folkbildning nu arrangerar för att utdela denna hedersutmärkelse?

Frågorna var alltså många, och jag grubblade mödosamt över detta. Lyckligtvis kunde jag via en snart allhärskande sökmotor spåra tillbaka dessa nomineringsförsök till en mörk och naziinfekterad internetkloak vid namn Flashback. Där skriver signaturen d4e5:

Micael Grenholm påstår att han kan hela folk. Genom bön och att du tror tillräckligt mycket kan du bli frisk. Vad du än har för problem eller sjukdom kan Micael Grenholm bota dig genom helande. Han är självutnämnd pastor i sin påhittade församling “Pannkakskyrkan”. Där går han omkring och helar människor.

Inte nog med det, han drar in den medicinsk vetenskapen också. Nu har han gett ut boken “Dokumenterade mirakler”. Där påstår han att miraklerna han talar om i boken är baserade på läkarutlåtande.

Ska man nominera honom till Årets förvillare (Vetenskap och folkbildning)? Vad tycker ni?

Signaturen fredenJesus, som numera är avstängd, håller med om att många kyrkor har “sålt sig till Mammon”, som är “djävulen”, men han kan inte uttala sig om huruvida jag och Pannkakskyrkan tillhör den kategorin. Diskussionen leds in på ett sidospår när prokaryotkungen ifrågasätter hur konsekvent fredenJesus är i sin kärlek till fredens Jesus samtidigt som han likt alla andra på Flashback hatar islam, men tack och lov anländer signaturen Pezten likt en gyllene riddare och för tillbaka dialogen till dess egentliga ämne, som ju är huruvida jag bör nomineras till Årets förvillare:

Det här är samma snubbe som tog ut alla sina pengar och gav dem till zigenare. Halvkorkad och hjärntvättad frireligiös fanatiker.

Att zigenarna skickade merparten av cashen till deras klanhövding som har byggt en lyxvilla i Rumänien tror jag inte han bryr sig så mycket om. Så länge denna fanatiker får godhetssignalera spelar inget annat roll.

Skoningslöst hat mot judar, afrikaner och romer är ju Flashbacks själva drivmedel, så nu lär diskussionen få fart. Men ack, så är inte fallet. Kanske är jag för okänd och ointressant för att nomineringsplanerna ska kunna fortgå? Signaturen AmIMrQ avslutar tråden knappt en vecka sedan den började med att optimistiskt spekulera: “Jo, men han kanske är en mästare på att grädda pannkakor?”

Ridå.

Stämmer det alltså, som “sjoberga” hävdade på Bukefalos hästforum, att många velat nominera mig till Årets förvillare? Jag är rädd att det är svårt att leda i bevis. Sjoberga kanske har tillgång till hemliga nomineringsplaner som faller utanför sökmotorers synfält, men i denna Flashbacktråd är det inte mycket mer än en person som uttryckligen vill nominera mig – d4e5 – och denna uttrycker dessutom inte en stark vilja utan frågar snarare sina heilande bekanta om råd.

Ingen svarar explicit jakande, det närmaste vi kommer är hur Pezten tycks avsky mig som pesten på grund av mitt engagemang i Stefanushjälpen. Och jag är rädd för att diakonalt arbete bland utsatta romer inte ens är ett relevant kriterium för Vetenskap och folkbildning när de ska utnämna Årets förvillare.

Vetenskap och folkbildning är desto mer intresserade av korrekta uppgifter och att motverka alternativa fakta, så det faller på sin plats att jag påpekar att det inte stämmer att jag “är självutnämnd pastor i sin påhittade församling ‘Pannkakskyrkan’.” Jag är pastor tillsammans med min fru Sarah i Uppsala Mosaik, och vi är inte “självutnämnda” utan tillsatta och ordinerade av församlingen. Pannkakskyrkan är inte en församling utan en del av evangelisationsorganisationen Reach där jag har engagerat mig ideellt och tidvis arbetat som inspiratör och kommunikatör. Pannkakskyrkan har inga pastorer.

Den enda relevanta anklagelsen i sammanhanget är att “Micael Grenholm påstår att han kan hela folk”. Här tar dock d4e5 återigen miste. Jag har aldrig hävdat mig kunna hela folk, utan det jag argumenterar för likt nästan alla andra av världens två miljarder kristna är att Jesus kan hela folk. Vår Bibel påstår nämligen detta:

“Jesus gick omkring i alla städerna och byarna, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor.” (Matt 9:35)

Den hävdar till och med att när vi ber så kan Jesus bota i respons till bön:

“Är någon bland er sjuk, ska han kalla på församlingens äldste, och de ska be över honom och smörja honom med olja i Herrens namn. Trons bön ska bota den sjuke, och Herren ska resa upp honom. Och har han begått synder, ska han få förlåtelse för dem.” (Jak 5:14-15)

Det är inte samma sak som att påstå att man själv i egenskap av människa “kan hela folk”. Det är snarare healers inom new age som hävdar det. Kristna som jag själv tänker sig att Gud kan hela i respons till bön. Och det ultimata helande som han erbjuder är evigt liv i lycka tack vare att Jesus dog för vår skull på korset.

Det stämmer att jag hävdar i Dokumenterade mirakler att läkarutlåtanden bekräftar att detta sker. Men även om jag förstår att ateister inte håller med, är jag tyvärr osäker på om detta räcker för att erhålla utmärkelsen “Årets förvillare”. Humanisternas tidigare ordförande Christer Sturmark håller med mig om att det finns många vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön.

Sen har vi olika åsikter om vad de beror på. Men att många läkare finner att en hel del tillfrisknanden i dagsläget saknar vetenskaplig förklaring är rätt så okontroversiellt. Detta faktum bygger jag sedan en filosofisk argumentation för miraklers existens utifrån. Om den håller, får du själv avgöra när du läser boken.

Att döma ut boken på förhand utan att ha läst den på grund av att en person som inte har en aning om vem jag är och vad jag gör “velat” nominera mig till Årets förvillare bara för att få uppbackning av en enda antiziganist, är tyvärr inte en hederlig litterär kritik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *