Vetenskaplig studie: blind kvinna kunde se efter bön

Posted on

En ny vetenskaplig studie dokumenterar hur en kvinna som var blind återfick god syn efter bön för helande, och hur detta tillfrisknande har hållit i sig under mer än fyrtio år.

Vid 18 års ålder förlorade hon majoriteten av sin synförmåga, undersökningar från 1960 visar att hennes syn var sämre än 20/400 på båda ögonen. Fovean i gula fläcken var förstörd, och hon diagnostiserades med juvenil makuladegeneration, som till skillnad från ålderförändringar i gula fläcken slår till i tidig ålder. Hon konstaterades vara juridiskt blind.

Men 1972, när hon hade varit blind i nästan tretton år, hände något dramatiskt. Hennes man blev berörd av sin bibelläsning, gick ned på knä vid sängen och bad för att hon skulle kunna se igen. “Jag vet att du kan göra det! Och jag ber att du gör det ikväll!” ropade han. När han hade slutat att be öppnade hon ögonen, och kunde se honom framför sig. Det var det första hon såg på mer än tolv år.

När hon senare undersökte synen 1974 låg den på 20/100 utan glasögon. När hon gjorde en ny undersökning 2001 hos optikern var hennes synförmåga 20/40 på båda ögonen.

Kvinnan säger själv:

“Vad människor måste först är att jag var blind, helt blind. Jag gick i blindskola, läste blindskrift och använde vit käpp. Jag hade aldrig sett min mans eller dotters ansikten. Jag var blind när min man bad för mig, och så plötsligt, efter år av mörker kunde jag se perfekt! Det var mirakulöst! Min dotters foto satt på byrån. Jag kunde se hur hon och min man såg ut, jag kunde se golvet, trappan… På bara någon sekund förvandlades mitt liv drastiskt. Jag kunde se, jag kunde se!”

Forskarna konstaterar i studien: “patienten var blind i tretton år på grund av en åkomma som tycks ha varit en allvarlig form av Stargardts sjukdom. Efter personlig bön återställdes hennes syn spontant och förblir intakt till dags dato, 47 år senare.”

Studien publiceras av tidskriften Explore och kan läsas här.

Fler exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön kan du finna i boken Dokumenterade mirakler:

Omslagsfoto av Daniil Kuželev, Unsplash.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *