“Send Proof” – dokumentären om att bevisa mirakler

Posted on

För några månader sedan släpptes en dokumentärfilm om att vetenskapligt dokumentera och bevisa mirakulösa tillfrisknanden. Send Proof är regisserad av Elijah Stephens som i fem års tid har samlat ihop många exempel på när läkare och forskare inte ser en naturlig förklaring till tillfrisknanden efter bön.

I dokumentären intervjuas många av dem vars undersökningar jag skriver om i min egen bok om samma ämne: Craig Keener, Candy Gunther Brown och Gary Habermas exempelvis. Även skeptiker som Michael Schermer får komma till tals, och forskaren Jacalyn Duffin som har förblivit ateist även efter hon konstaterade att det sker tillfrisknanden som saknar naturliga förklaringar.

Filmen är proffsigt inspelad, den griper tag i tittaren och värjer inte för tuffa frågor. Faktum är att skeptikerna får så mycket utrymme under filmens första tredjedel att en av dem jag såg den med frågade “Sa du att det var en kristen film?” Det tycker jag är ett stort plus! Alltför många kristna filmer stryker medhårs och låter inte motargumenten få en ärlig chans – här ser Stephens istället till att de som delar skeptikernas övertygelse känner sig välrepresenterade, och de som kanske alltför lätt har accepterat miraklers existens utan vidare får en bra anledning till att välkomna de som faktiskt har bekräftats av forskare.

Marolyn innan tillfrisknandet

Ett av de vetenskapligt verifierade tillfrisknanden som dokumentären uppmärksammar gällde Marolyn Ford, en kvinna som blev helt blind i ung ålder på grund utav juvenil makuladegeneration. Efter att inte ha kunnat se någonting på 12 år fick hon plötsligt felfri syn efter att hennes man bad för henne. Både insjuknandet och tillfrisknandet var väldokumenterade och det finns ingen naturlig, medicinsk förklaring till det inträffade. Det rör sig inte heller om en tillfällig remission – det här var nästan för 50 år sedan. Elijah besöker den här kvinnan och väver samman hennes personliga, känslomässiga berättelse med expertutlåtanden som kommenterar fallet medicinskt. Fallet uppmärksammades nyligen i en medicinsk tillskrift som ett naturligt oförklarligt fenomen.

Marolyn efter tillfrisknandet

För ett tag sedan sa en pastor jag känner: “Jag tror på mirakler, men jag förstår inte varför man ska dokumentera dem?” Den här filmen ger bra svar på den frågan. Dels finns det både skeptiker och troende som har en genuin undran om mirakler kan bevisas och som förtjänar ett ärligt svar. Dels är vi kallade till att berätta om vad Gud gör i världen (Ps. 145:6). Och det som dokumentären särskilt lyfter fram är att det finns ett problem med en pingstkarismatisk kultur som enbart förlitar sig på anekdoter – det kan öppna upp för överdrifter eller en inställning av att man har lite tro om man låter sig undersökas av läkare. Dokumentären ger även exempel på hur ett fåtal predikanter har ägnat sig åt medveten lögn och manipulation för att ge intrycket av att mirakler sker på deras möten – något som bara är möjligt när man porträtterar objektiv granskning som något ont.

Läkarrapport som bekräftar att Marolyn var juridiskt blind

Filmens största överraskning var hur personlig Elijah valde att göra den. Han öppnar upp om sin bakgrund i ett fundamentalistiskt hem på ett sårbart och vackert sätt, och delar även med sig kring svårigheterna att göra filmen. Det var inte meningen att det skulle ta fem år – när jag intervjuade honom 2017 tänkte han sig filmrelease året efter. Ständiga produktionsproblem gjorde att Elijah vid ett tillfälle lutade åt att avbryta projektet. Men så hörde han att en pastor i Bethel Church – som han inte kände – hade ett budskap till “Elijah från Colorado”: “Gör den där filmen”.

Och jag är så glad att den blev gjord! Filmen går både att streama via Vimeo och köpa på DVD. Rekommenderas verkligen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *